Cool μυστικά για Cool γονείς

Cool μυστικά για Cool γονείς 1

Θέλεις να είσαι cool γονιός με τα παιδιά; Είναι πιο εύκολο απ’ότι φαντάζεσαι. Κράτησε στο μυαλό σου τις παρακάτω συμβουλές, δώσε τον χρόνο και την προσοχή που χρειάζεται και γίνε as cool as it gets!

Cool στην καθημερινότητα

Μιλείστε σαν φίλοι. Κάθε μέρα κάνουμε πολλές διαδρομές μαζί με τα παιδιά περνώντας περισσότερο χρόνο μαζί τους απ’ όσο πιστεύουμε. Εκμεταλλεύσου τον χρόνο αυτό, όταν τα πηγαίνεις σχολείο ή σε άλλες δραστηριότητες για να συζητήσεις μαζί τους. Ρώτησε τα πως κοιμήθηκαν, αν χρειάζονται κάτι, αν άκουσαν κάτι ενδιαφέρον και ξεκίνα να συζητάς μαζί τους όπως θα έκανες και με μία φίλη σου.

Γίνε ο  super-hero που θα θαυμάζουν. Δεν θα χρειαστείς super powers, μόνο καλές συνήθειες. Τα παιδιά έχουν την τάση να αντιγράφουν ότι βλέπουν και ακούν. Στην ουσία η παιδεία που τους προσφέρουμε είναι  ο τρόπους που εμείς συμπεριφερόμαστε στην καθημερινότητά μας και όχι αυτά που τους λέμε. Γίνε λοιπόν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου, λύνε τα προβλήματα της καθημερινότητας με ηρεμία και υιοθέτησε τη συμπεριφορά που θα ήθελες να έχουν τα παιδιά σου. Μην διαφωνείς χωρίς ουσιαστικό λόγο, μην κρίνεις άλλους ανθρώπους, μην λες ψέμματα και σεβάσου τη διαφορετικότητα των άλλων. Προς έκπληξή σου θα δεις πως τα παιδιά θα υιοθετήσουν σιγά σιγά την ίδια ακριβώς συμπεριφορά.

Επιβράβευσε τα παιδιά. Όλοι χρειαζόμαστε την αναγνώριση για κάτι καλό που κάνουμε. Μην προσπερνάς τις καλές συμπεριφορές σαν δεδομένες. Μπορεί για μας να είναι δεδομένο να πούμε “ευχαριστώ” όταν μας προσφέρουν κάτι, τα παιδιά όμως τώρα μαθαίνουν ποια είναι αποδεκτή συμπεριφορά και ποια όχι. Εκμεταλλεύσου λοιπόν κάθε ευκαιρία για να επιβραβεύεις τα παιδιά και να αναγνωρίσεις την προσπάθειά τους. Μπορείς ακόμα να τα αφήσεις να “κρυφακούσουν” κάτι καλό που θα λες για αυτά στον παππού ή την γιαγιά.

Cool μυστικά για Cool γονείς 2

Στον ελεύθερο χρόνο

Κάνε το παιδί “αρχηγό”. Διάλεξε ένα απόγευμα ή όποτε βολεύει και ανάθεσε στα παιδιά να βγάλουν πρόγραμμα. Άφησε τα να αποφασίσουν τι θα κάνετε, που θα πάτε κι εσείς απλά ακολουθήστε. Με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνεις την ανεξαρτησία τους, την υπευθυνότητα τους και νιώθουν 100% ισότιμα μέλη της οικογένειας. How cool is that?

Παιχνίδι. Φρόντισε να αφιερώνεις τουλάχιστον μισή ώρα κάθε ημέρα για παιχνίδι. Άφησε τα παιδιά να διαλέξουν τα αγαπημένα τους παιχνίδια και ακολούθησε τα. Θα διασκεδάσετε και η αλλαγή των ρόλων (τα παιδιά να μάθουν κάτι σε σένα) είναι πολύ εποικοδομητική. Θα νιώσουν σημαντικά ενώ παράλληλα θα παίζουν και θα περνάτε ποιοτικό χρόνο παρέα. Playfull is cool!

Περιόρισε το κινητό. Υιοθέτησε για λίγες ώρες αυτή την συνήθεια. Πολύ συχνά η επικοινωνία με τα παιδιά παρεμποδίζεται όταν στέλνεις μηνύματα ή διαβάζεις ειδήσεις στο διαδίκτυο. Προσπαθείστε να μένετε όλοι μακριά από τις οθόνες κινητών και τάμπλετ για κάποιο χρονικό διάστημα, ειδικά στο τέλος της ημέρας και διαλέξτε εναλλακτικά να κάνετε κάτι άλλο (βιβλίο, μαγειρική, παζλ κλπ).

Cool μυστικά για Cool γονείς 3

Το Σαββατοκύριακο

Cool ημέρα διασκέδασης. Αφιέρωσε την μία ημέρα του Σαββατοκύριακου αποκλειστικά στα παιδιά και τη διασκέδαση. Κάθε Σαββατοκύριακο η δραστηριότητα σας μπορεί να είναι διαφορετική: ημέρα για επιτραπέζια, ή για σινεμά/λούνα-παρκ ή χειροτεχνίας & κατασκευών, ποδηλασίας κλπ. Θα σας χαλαρώσει όλους μοναδικά!

Γίνε ένα με τη φύση. Προσπάθησε συχνά, εάν το επιτρέπει ο καιρός φυσικά, να περνάτε χρόνο στην φύση. Πηγαίνετε μία βόλτα στο πάρκο ή στη θάλασσα. Μάθε στα παιδιά πόσο σημαντικό είναι να σέβονται το περιβάλλον με διάφορες δραστηριότητες. Μπορείτε ακόμα να συμμετέχετε σε πρωτοβουλίες εθελοντισμού που αφορούν το περιβάλλον.

Οικογενειακές συγκεντρώσεις. Δεν υπάρχει καλύτερη παιδική ανάμνηση από το οικογενειακό τραπέζι. Όλοι το θυμόμαστε με αγάπη ακόμα και όταν είμαστε πια “μεγάλοι”. Συνέχισε αυτή την όμορφη συνήθεια και δημιούργησε ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς & όμορφες αναμνήσεις.

 

Related Posts
Μάθετε πρώτοι για τις Nέες Παραλαβές & Προσφορές μας 

Εγγραφείτε στο Newsletter μας

και κερδίστε 10% έκπτωση στην πρώτη σας παραγγελία.